Go back to journals

Percy Jackson

leappleeater 0 · July 13

Target Language - Swedish

Percy Jackson serien var en viktig del av min barndom. Jag minns fortfarande när jag såg den i biblioteket innan jag ens fyllde tio år gammal och blev med ens förtjust i boken från första kapitlet. Grekiska gudar, halvbloder (halv gud och människa), gripande berättelser, och bra kemi mellan huvudkaraktärerna. Det tog inte lång tid innan jag läste ut alla fem böcker i serien och väntade tålmodigt för den andra. Tio år senare var jag utbytesstudent på KTH i Stockholm och ägnade helgen åt att resa till Malmö och Köpenhamn. Innan jag åkte tåget över bron till Danmark stannade jag i ett Science Fiction bibliotek i Malmö och upptäckte hela Percy Jackson serien översatt till svenska. Det hade gått nära åtta, nio år sedan jag sist läste den, men eftersom jag visste hur bra den var och hur mycket jag saknade känslan av att läsa en bok från barndomen köpte jag hela serien där och då.

Det tog tre månader att trassla genom den första boken, inte för att den var tråkigt utan att jag bara hade studerat svenska i några månader. Nästa boken kändes lättare, och efter den tredje behövde jag inte ens en ordbok. Svårighet ligger på den perfekta nivån där det inte är för svårt att följa för en nybörjare, men det är ändå en utmaning som kräver mycket tid innan man känner sig bekväm med språket som används i boken.


Sign in to make corrections or write comments.

Correction 1 / 1
Lekadan 0 July 16, 2021
Percy Jackson
Percy Jackson serien var en viktig del av min barndom.
Jag minns fortfarande när jag såg den i biblioteket innan jag ens fyllde tio år gammal och blev med ens förtjust i boken från första kapitlet.

Jag minns fortfarande när jag såg/hittade den i biblioteket innan jag ens fylldet tio (år gammal) och blev med ens förtjust i boken redan från första kapitlet.

”år” är underförstått i denna kontext och kan utelämnas.
Grekiska gudar, halvbloder (halv gud och människa), gripande berättelser, och bra kemi mellan huvudkaraktärerna.

Grekiska gudar, halvbloder (halvtill hälften gud och hälften människa), gripande berättelser, och en bra kemi mellan huvudkaraktärerna.

Halvbloder är inget svenskt ord jag känner igen, har sökt ett ord för gud och människa men hittar inte vad det heter på svenska. Kanske har du rätt…
Det tog inte lång tid innan jag läste ut alla fem böcker i serien och väntade tålmodigt för den andra.

Det tog inte lång tid innan jag hade läste ut alla fem böcker i den första serien och. Jag väntade otålmodigt för den andra.

Jag tänker att du bara var tio år och väntade ivrigt och otåligt på något som väckt ditt intresse… Kanske du ändå menar ”tålmodigt”?
Tio år senare var jag utbytesstudent på KTH i Stockholm och ägnade helgen åt att resa till Malmö och Köpenhamn.

Tio år senare var jag var utbytesstudent på KTH i Stockholm och ägnade jag en helgen åt att resa till Malmö och Köpenhamn.

Om en specifik helg…
Innan jag åkte tåget över bron till Danmark stannade jag i ett Science Fiction bibliotek i Malmö och upptäckte hela Percy Jackson serien översatt till svenska.

Innan jag åktetog tåget över bron till Danmark stannade jag i ett Science Fiction bibliotekbesökte jag en sci-fi bokhandel i Malmö och hittade/upptäckte jag hela Percy Jackson serien där översatt till svenska.

Jag antar att du menar bokhandel eftersom du skriver nedan att du köpte böckerna. Man kan bara låna böcker på ett bibliotek (library).
Kanske finns det bokhandlare som enbart säljer sci-fi, i så fall är din text korrekt.
Det hade gått nära åtta, nio år sedan jag sist läste den, men eftersom jag visste hur bra den var och hur mycket jag saknade känslan av att läsa en bok från barndomen köpte jag hela serien där och då.

Det hade gått nära åtta,knappt nio år sedan jag sist läste den senast, men eftersom jag visste hur bra den var och hur mycket jag saknader känslan av att läsa en bok från barndomen köpte jag hela serien där och då.

Alternativ:
Det hade gått 8-9 år sedan…
Det hade gått nästan nio år…
Det hade gått ungefär nio år…
Det hade gått cirka nio år…
Det hade gått knappt nio år sedan…
Det hade gått drygt åtta år sedan…
Det finns många sätt att uttrycka en tidsperiod på! :)
Det tog tre månader att trassla genom den första boken, inte för att den var tråkigt utan att jag bara hade studerat svenska i några månader.

Det tog tre månader att trassla mig/ ta mig genom den första boken, inte för att den var tråkigt utan därför att jag bara hade studerat svenska i några månader.

inte för att den var tråkig (syftar på bokens innehåll)
eller
inte för att det var tråkigt (underförstått att läsa)
Nästa boken kändes lättare, och efter den tredje behövde jag inte ens en ordbok.

Nästa boken kändes lättare, och efter den tredje behövde jag inte ens en ordbok.

Obestämd form efter ”nästa”.
Svårighet ligger på den perfekta nivån där det inte är för svårt att följa för en nybörjare, men det är ändå en utmaning som kräver mycket tid innan man känner sig bekväm med språket som används i boken.

Svårighet ligger påen är att hitta den perfekta nivån där det inte är för svårt att följarstå för en nybörjare, men samtidigt som det är ändå är en utmaning som kräveinte kräver alltför mycket tid innan man känner sig bekväm med språket som används i boken.

Overall feedback & comment:

👏. Jag håller helt med dig! Det gäller att hitta texter som motsvarar ens nivå.
Comment added on 07/16/2021